Parfümtípusokról

2019 november 01

Parfümtípusokról

 „Egy nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője.” – Coco Chanel

 Parfüm üvegek

Milyen kategóriába sorolhatjuk a parfümöket?

Parfume– „Parfüm”: Ez a legkiválóbb minőségű, mivel ez tartalmazza a legkevesebb vizet, illetve alkoholt. 20-40 % aromaanyag tartalma miatt roppant koncentrált.  Így órákon át tart, akár egész napos viseletre ajánlott. A parfümkészítés kezdetén még csak a leggazdagabb rétegek tudták megfizetni ezt tisztaságú terméket, így napjainkig ez a kategória, a gazdagságot és a kifinomult stílusérzéket hivatott sugározni.

EDP-„ Eu de Parfume”:  A második legjobb választás, ha tartós és igényes illatszert szeretnénk választani aromaanyag tartalma 10-20 % között változik. Általában 6-8 órán keresztül érezhető az illat. Ahogy a bőrön lassan párolog a parfüm, fokozatosan változtatja az illatát.

Hova érdemes felvinni: a nyakra és a csuklókra

EDT – „Eu de Toilette’: A harmadik nagy kategória, ez a változat roppant népszerű. 5-15 % illatanyag tartalommal rendelkezik. A legtöbb nagy parfümkészítő márka általában az EDP egy könnyedebb kiadásaként árulja az Eu de Toilettet. Azonban az is előfordul, hogy az eredeti parfüm fej-/szív-/alapjegyében szereplő valamely illatkomponensét cseréli le teljesen, ezzel gyakorlatilag egy új, egyedi variánst létrehozva. Néhány órán át marad meg az illata, személytől és időjárástól függően 1-5 órát általában.

Hova vidd fel a legjobb hatás érdekébe: Fül mögötti rész, nyak, csukló és térdhajlat (ha szoknyát viselsz)

EDC- „Eu de Cologne”: Elsősorban férfiaknak készített parfümök. 3-8% közötti aromaanyag tartalommal. Ez a legkönnyedebb formája a folyékony illatszereknek. Bátran körbe fújhatjuk vele magunkat közvetlenül is.

Balzsam

Parfüm-balzsamok: Főleg praktikussági szempontból fontos típus. Utazáshoz tökéletes, mivel kompakt és nem törékeny, mint az üvegbe zárt folyékony változatai, továbbá kevésbé hő és fényérzékeny, mint korábban említett verziói. Akkor is hasznos, ha szeretnél tömegközlekedési eszközön vagy egy étteremben diszkréten felvinni kedvenc illatod.  Azt is tudni kell róluk, hogy ebben a formában az illatanyagok molekuláris szerkezete megváltozik, így az illat is más, mint egy folyékony parfüm esetében. Általában valamilyen állati zsírba kevernek illóolajokat vagy illatanyagokat, az elmúlt években alternatívaként megjelentek vegán változatok is. Aromaanyag tartalma 1-3 %.