Egy októberi nap illata

2019 október 14

Egy októberi nap illata

"Egy illat varázsa abban rejlik, hogy visszavisz bennünket valamihez, amire emlékszünk. Az életünk egy korábbi időszakához, amely olyan fontos számunkra, hogy egy szempillantás alatt, mintegy varázsütésre ott termünk." - Cecelia Ahern


Biztos te is sétáltál már az utcán, egy kora októberi napon, csodálkozva a parkfák lassan sárgába, vörösbe és barnába színeződő leveleit, miközben a buszra vártál, mikor hirtelen megcsapott az "ősz illata" és előcsalt egy régi emléket.

Mi is volt ez az ősz illat, amely makacsul követett hazáig?

Nos az az igazi eső utáni illat, ami előhozza a föld természetes illatát, csak azért, hogy keveredjen a lehullott falevelek édeskés aromájával.

Mi is bukkant fel a múltból?

Számomra ez egy első osztályos emléket idézett fel. Kinn a régi mozi előtti placcon hangos gyerekzsivaj, ahogy egymást túlversengve kutattuk a legszebb és legszínesebb falevelet. No meg a lehullott vadgesztenyéket, hogy majd rajzórán pálcikákkal kis lényeket alkossunk belőlük.

De miért is jött elő az emlékek?

A Prous-jelenség:

Az emberi orr nagyjából 10.000 féle illatanyagot képes megkülönböztetni, különös módon ezzel együtt az egyedi aromakompozíciókat egyes személyhez, eseményhez, emlékhez kötünk.

Ez a jelenség a híres Marcel Proust „Az eltűnt idő nyomában” című regény írójának nevéhez fűződik. Proust, akit gyakran tartanak a modern regény atyjának is, tudományos szempontból más miatt fontos, ugyanis ő volt az, aki megfogalmazta ezt az effektust, összekötve a szaglást és az emlékeket.

A könyv híres részletében, egy madeleine illata és íze idéz fel egy feledésbe merült gyerekkori emléket. A visszaemlékezés során a főhős gyerekkorának leglényegesebb pillanatait sokkal intenzívebben éli át, mint amikor még valóban gyerek volt.

A Proust-jelenséget több kísérlet is igyekezett igazolni. A 70 résztvevőnek mutattak különféle felvételeket, miközben a terembe feketeribizli-illatot permeteztek, zene szólt és színes fényfoltokat vetítettek a falra. A kísérletben részt vevő személyeket egy héttel később visszahívták, és a korábban látott felvételekről kérdezték őket, miközben a teremben vagy feketeribizli-illat volt, vagy zene, vagy a színes fények. Akiknek illatot fújtak a szobába a kérdezés során, sokkal részletgazdagabban emlékeztek a felvételekre, mint akiknek fényeket vetítettek vagy zenét játszottak. -Számolt be az Utrechti Egyetem kutatócsapata.

 Emlékezz rám

Parfüm, a palackba zárt emlék-kulcs

A parfümkészítők évszázadok óta próbálják megtalálni a tökéletes odort, amelyek képesek az emberek szívét megbabonázni, megváltoztatni vagy éppen kiemelni egy-egy ember bőrének illatát.

Gondolj csak bele, volt már olyan, hogy valakit unszimpatikusnak találtál még azelőtt, hogy megszólalhatott volna? Érezted már úgy, hogy az a személy veled szemben valahonnan ismerős, vagy épp vonzó, vagy csak tudod, hogy jól kijönnétek, anélkül, hogy valaha is beszéltetek vagy találkoztatok volna előtte?

Ez annak köszönhető, hogy a látásunk és szaglásunk próbál hozzákapcsolni egy érzést, emléket a személyhez, akivel találkozunk. A szaglóreceptorok élénk munkát folytatnak, hogy képesek legyenek felmérni a környezetben fellelhető veszélyforrásokat és azt is, hogy kihez fordulhatunk bizalommal, vagy éppen emlékeztet minket, hogy mennyire éhesek vagyunk, csak azért, mert valaki nemrég jött ki egy gyorsétteremből, aminek jellegzetes szaga kapcsolódik az étel emlékéhez.

Pontosan ezért nagyon szép gesztus parfümöt ajándékozni. Ha a szeretteidtől kapod kedvenc parfümödet ajándékba tudnod kell, hogy számukra ez az illat hozzád kapcsolódik, minden emlékhez rólad, az időre, amit veled töltenek.

Sőt, ha a párod vagy egy barátod ajándékoz neked parfümöt anélkül, hogy ismerné a pontos márkát-illatot, amit használsz és szeretsz, az azt jelenti, számukra ez a te illatod. Könnyen lehet, hogy a választott illat nem ténylegesen csak hozzád kapcsolódik, hanem egy kiváltott érzéshez, amit egy másik személlyel átéltek és benned is fellelhető, vagy éppen hozzád kapcsolható régi emlék, ami számukra fontos volt, mint egy hosszú séta a Margit-szigeten egy meleg nyári napon.

Így, ha nem is tetszik, amit szagolsz, mindig tekints kicsit mögé a gesztusnak, mert az illat, amit kézhez kapsz az Te vagy számukra.