Az "Orr" és az illatjegyek

2019 november 03

Az

„Minden nőnek megvan a maga illata. Vannak köztük üdék, frissek, mint a tenger. És vannak teltek, dúsak. Én mindkettőt egyaránt kedvelem. A nőket először megszagolom, mint egy magát kínáló virágot.” – Dienes Lilla

Ebben a posztban megismerhetitek mi is az az  „Orr” , mi a különbség a szív-, fej- és alapillat között. Illetve, hogy milyen illatjegyek vannak.

Parfümőr

A parfümházak alfája az „Orr”, avagy parfümőr

Egy parfümgyártó „Orr” alapvetően semmi mást nem csinál, mint új illatokkompozíciókat alkot meg. A világban létezik több ezer aromaalapanyag, amelyeket korlátlan kombinációban össze lehet rakni, ráadásul bármilyen arányt lehet alkalmazni. Ezeket az arányokat szabja meg az parfümőr. Egy-egy illat megalkotása átlagosan fél-másfél évet vesz igénybe.

Mi is kell ahhoz, hogy valaki parfümőr legyen?

  • Kivételes szaglószervi érzékelés
  • Illatmemória, egy kiváló parfümőr képes megmondani, hogy 10 évvel ezelőtt milyen illatokat érzett miközben a parkban sétált.
  • Illatanyag meghatározás, a képesség arra, hogy egy parfüm egyetlen szippantásból képes legyen megmondani a pontosan milyen összetevőkből áll, milyen arányban, sőt képes legyen ez alapján elkészíteni a keveréket
  • Intuitív gondolkodás, egy jó „Orr” ki tudja keverni az öröm, a bánat, a születés illatát és körbe is tudja írni mindezeket csupán szagokkal és illatokkal
  • Sok éves külföldön töltött továbbtanulás, főleg Franciaországban, ezen belül a legkiemelkedőbb iskola Grasse-ban található

Azonban a parfümőrök közé nagyon nehéz bekerülni, még akkor is ha minden más adottsággal rendelkezik az ember.

Magyarországon jelenleg két parfümőr van, mindkettőjük nemzetközileg elismert az illatszeriparban:

Minya Viktória és Zolyómi Zsolt

 

A fej-, szív- és alapillat

Ez a felosztás 1920-as évek óta létezik, és William A. Poucher nevéhez fűződik. Egészen XIX. századig a készítők általában egyetlen aromaanyagot vagy kisebb illatcsokrot használtak illatszereik elkészítésénél. Poucher lemérte a különböző illékony illataromák párolgási sebességét, egy 100 pontos skálán osztályozva őket. 

Fejillat: Ide soroljuk a leggyorsabban elpárolgó összetevőket. Amikor kipróbálunk egy parfümöt ez adja az első benyomást róla, általában ez alapján döntjük el, hogy tetszik-e a parfüm vagy sem, ezért a fejillat rendkívül fontos. Másik kiemelt jelentőségük, hogy képesek elfedni az alkohol szagát.

Szívillat: Bár a fejillat alapján döntenek a legtöbben, ha van időnk rá érdemes várni a vásárlással, ugyanis a kompozíció legfontosabb eleme, ez az az illatjegy amely alapján besorolják mely illatcsaládba (fás, citrusos, virágos stb.) tartozik az adott illatszer. Ez az akkord sokszor ott lappang a kezdetektől, s jó pár órán keresztül élvezhetjük illatát.

Alapillat: Végül, lezárásként megjelenik az alapillat. Több funkciót is ellátnak: lelassítják a könnyebben illanó jegyek párolgását, harmonizálják a komponenseket. Ezek az aromát akár egy napig is a bőrünkön maradhatnak. Érdekesség: akár 100 különböző illatanyagot is tartalmazhat, finoman árnyalva és egyedivé téve a parfümöt, azonban általában a leírásokban, csak a legmarkánsabbakat tüntetik fel.

Illatanyagok

Hogyan soroljuk a szívillatt szerint az illatjegyeket:
1.citrusos jegyek (pl. grépfrút, bergamott, citrom)
2. gyógynövényes jegyek (pl. menta, rozmaring)
3. zöld jegyek (pl. levelek, frissen vágott fű)
4. aldehides jegyek (szintetikus lágy virágillat)
5. gyümölcsös jegyek (pl. ananász, dinnye, szeder)
6. virágos jegyek (pl. levendula, rózsa)
7. fűszeres jegyek (pl. bors, fahéj)
8. fás jegyek (pl. szantálfa, cédrusfa)
9. balzsamos jegyek (pl. balzsamos szuhar)
10. édes jegyek (pl. vanília, tonkabab)
11. mohás jegyek (pl. tölgymoha)
12. állati eredetű jegyek (pl. mósusz, ámbra)