A modern parfümkészítés története

2019 október 21

A modern parfümkészítés története

Ókor parfüm

Európában a modern parfümgyártást a 16. századtól számítjuk, habár az ókortól kezdve kiemelt fontossággal bírtak az illatos vizek, illóolajok, aromás növények.  Minden egy kis dél-francia faluban, Grasse-ban, amely eredetileg bőrcserzésről és a kesztyűkészítésről volt ismert. Egy ide való tímár javasolta, hogy keleti mintára, rózsavíz és fűszerek segítségével készítsenek illatos bőrkesztyűt. Ezen kesztyűk egyikéből ajándékképpen Medici Katalin francia királynéhoz, akit annyira lenyűgözött ezen különlegesség, hogy megbízta egyik tudósát, hogy állítson elő számára egy parfümöt a Grasse környéki aromás növényekből.  Majd 1533-ban itt alapította meg az első parfümlaboratóriumot. Az illatos, parfümös kesztyű készítése egészen a 17. századig nagy sikernek örvendet, azonban a bőripar hanyatlásával a parfümgyártás került előtérbe. Amely ugyancsak szerencsés fordulat volt a Grasse-i lakosoknak, ugyanis hamarosan világhírnevet szerzett a városnak. Grasse alig kétszáz év alatt a világ parfümfővárosává vált. A parfümkészítés először a Riviéra turizmusát célozta meg Grasse-ban; illatos és hagyományos ajándékok készítésével.

Illatos kesztyű

Ma Grasse a parfümgyártás legfontosabb ipari központja. Hatvan céget, 3.500 embert foglalkoztat a városban és a környező területeken. Nem számítva a közvetett munkahelyeket, melyekkel együtt jelenleg közel 10.000 ember foglalkozik parfümkészítéssel.

A város számos ritka illat alapanyaggal rendelkezik például mirtusz, tubarózsa, vadmimóza, neroli, rózsa, levendula. Néhány évtizede az illatok között a munkaigényes jázmin is előtérbe lépett: a virágokat hajnalban kézzel kell leszedni, amikor az illat a legfejlettebb és azonnal hideg abszorcióval kell kezelni.

Ma Grasse-ban az illatszerek gyártásból származó természetes nyersanyagok (esszenciális olajok, keton olajok, abszolút olajok, gyantaszerű, és molekuláris desztilláció) gyümölcslé–koncentrátumok adják a termelés nagy részét. A koncentrátumok hígításából és legalább 80%-os alkoholból keletkezik a parfüm. Grasse-medence továbbra is kiemelkedő szerepet foglal el a világ illatszertermelésében, ez azt jelenti, hogy közel a tevékenység felét teszik ki a francia illatszerek és ízesítők és mintegy 7-8% a globális tevékenység.

Az 1960-as és 1970-es években, a nagy nemzetközi csoportok fokozatosan megszerezték a helyi családi gyárakat (Chiris, Givaudan-Roure és Lautier például). Grasse iparában a legtöbb vállalat az alapanyagok gyártására koncentrál. Azonban manapság az illatszerek túlnyomó többsége mesterséges, vegyi anyagokat tartalmaz. Sajnos ezen változás miatt a Grasseban található vállalkozások, alvállalkozók termelése visszaesett, azonban az itt lévő tudás és nyersanyagok széles skálája miatt, még mindig nagy előnnyel rendelkeznek.